ЗОДИАКАЛНИ КАМЪНИ


КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЗОДИАКАЛНИТЕ КАМЪНИ

Произходът на зодиакалните камъни ни връща хиляди години назад още във времената на Моисей.

По негова заповед ефодът (религиозна дреха) на еврейския първосвещеник е била изработена от дванадесет цвята, представящи дванадесетте племена на Израел. За всеки цвят е бил определен  и съответстващ камък. С течение на времето числото дванадесет придобива мистично значение -  дванадесет са племената на древен Израел, дванадесет са Апостолите,дванадесет са основополагащите камъни на Свещения град, дванадесет са месеците в годината и дванадесет са зодиакалните знаци. 
Но как от скъпоценни камъни, съответстващи на цвета на всяко от дванадесетте израелски племена, се стига до зодиакални камъни? Още през 1век  от н.е. историкът Йосиф Флавий прави връзка между дванадесетте камъка от ефода на еврейския първосвещеник и дванадесетте зодиакални знака. Смятало се е, че всеки един от скъпоценните камъни има специални качества, свързани със съответния зодиакален знак, както и, че носенето на тези камъни в правилното време би имало терапевтичен ефект върху притежателя им. 
Но идеята всеки да носи камък, съответстващ на зодиакалния му знак, е сравнително модерна. Учените проследяват нейното зараждане в Полша през 18 век, когато там пристигат еврейски търговци на скъпоценни камъни. 
През 1912 г. Националната Асоциaция на Бижутерите  в САЩ създава списък със съвременните зодиакални камъни, който не е променян и до момента. Направени са само два опита за промяна, като и двата са свързани със скъпоценния камък танзанит. Първият е през 2002 г., когато Американската Асоциация за търговия със скъпоценни камъни (AGTA) обявява, че е прибавила танзанит като рожден камък за декември въпреки, че за този месец вече има определени два камъка - тюркоаз и циркон. Вторият опит е през 2006 г. , когато компанията TanzaniteOne Ltd. обявява стратегията си да направи танзанита зодиакален камък. 
Предполага се, че всеки рожден камък притежава магическа сила, като за някои от тях се твърди, че предпазват притежателя им от зло, други защитават в битка, трети лекуват слепота, предпазват от напиване и т.н. 
От написаното дотук се вижда, че светът е трябвало да измине дълъг път, докато се стигне до съвременната идея на всеки месец да съответства определен скъпоценен камък. В търсенето на индивидуалност, хората започнали да носят един единствен камък, съответстващ на техния рожден месец, което е един прекрасен начин да се откроиш и да привлечеш вниманието към себе си.


ЗОДИАКАЛНИ КАМЪНИ 

ЯНУАРИ - ГРАНАТ




ФЕВРУАРИ - АМЕТИСТ





МАРТ - АКВАМАРИН





МАЙ - СМАРАГД





ЮНИ - ПЕРЛИ, ЛУНЕН КАМЪК ИЛИ АЛЕКСАНДРИТ





ЮЛИ - РУБИН





АВГУСТ - ПЕРИДОТ





СЕПТЕМВРИ - САПФИР





ОКТОМВРИ - ОПАЛ ИЛИ ТУРМАЛИН
Опал


Турмалин



НОЕМВРИ - ТОПАЗ ИЛИ ЦИТРИН

Цитрин


Топаз



ДЕКЕМВРИ - ТЮРКОАЗ, ЦИРКОН ИЛИ ТАНЗАНИТ

Тюркоаз





Циркон




Танзанит



(Източник: Американска Асоциация за Tърговия със Скъпоценни камъни)


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА