История и легенди за диаманта - рождения камък на родените през април

Снимка: GIA

Тъй като всички се нуждаем от повече светлина и надежда в тези трудни времена, TONINAgems започва публикуването на статии за скъпоценни камъни и бижута.

От перлите, които се раждат от естествено или изкуствено привнасяне на чуждо тяло в мидата, до диамантите, които достигат до земната повърхност, след като биват изхвърлени от вулкани - всеки скъпоценен камък се образува при трудни и уникални обстоятелства, които го превръщат в ослепително съкровище със своя история. 
Нещата може да са трудни в момента, но това не е причина да не можем да продължим да се учим, да търсим светлина и да изоставим надеждата.
Всяка седмица ще ви представям интересни факти и истории за скъпоценни камъни и бижута. Надявам се да внеса малко “блясък” и разнообразие в ежедневието ви, сега когато от всички нас се очакват повече отговорност и солидарност.

Бъдете здрави и се грижете за себе си и близките си!


Диамант в кимберлит: Източник: музеятСмитсониън

Рожденият камък за април - история и легенди


Всеки диамант по дефиниция е антика, античност, археологическо чудо. Според учените,  повечето диаманти, открити днес, са на възраст поне милиард години. Историите, свързани с диаманти са безброй.

Любовта към рождения камък за месец април започва в Индия, където диаманти са били  намирани в реките и потоците на страната. Търгувани още през четвърти век пр.н.е., диамантите са били желани от кралски особи и заможни хора. По-късно кервани пренасят индийски диаманти, заедно с други екзотични стоки, до средновековните пазари във Венеция.

Към 1400 г. диамантите се превръщат в модни аксесоари за европейския елит. Първият диамантен годежен пръстен е даден от Максимилиан I (1459-1519), император на Свещената Римска империя и eрцхерцог на Австрия, на неговата годеница Мария Бургундска през 1477 г.
Друг интересен пример е легендарният 45.52 каратов син диамант Хоуп , свързван по последни данни с индийския минен район за добив на диаманти Голконда и продажбата му на Крал Луи XIV от Франция (тогава известен като френския син диамант) през 1668 г.

В началото на 1700 г., когато залежите на диаманти в Индия започват да намаляват, Бразилия се превръща във важен източник на този скъпоценен камък. Диаманти са открити, когато златотърсачите пресяват златоносен пясък по бреговете на река Джекитиньонха в провинция Минас Жерайс. Бразилия доминира на пазара на диаманти през последните повече от 150 години.

Откриването на диаманти близо до Кимбърли, Южна Африка, в края на 1860 г. бележи началото на съвременния пазар на диаманти. Предприемачът Сесил Родос създава компанията De Beers Consolidated Mines Limited през 1888 г. и до 1900 г. De Beers контролира около 90 процента от световното производство на необработени диаманти. Най-големият диамант, откриван някога - 3,106 ct (621 грама) - е бил извлечен от диамантената мина Premier Mine в град Кулинан, Южна Африка през 1905 г. От него е изрязан 530 каратов крушовиден диамант Кулинан I (Cullinan I), известен още като “Голямата звезда на Африка”, който днес краси Кралския скиптър с Кръст на Обединеното кралство и се съхранява в Лондонската кула заедно с другите скъпоценности на короната.


Снимка: Royal Collection Trust



Синьо диамантено колие, изработено с диаманта Кулинан



Колието е историческо бижутерийно украшение, подарено около 1910 г. от Томас Кулинан, по това време председател на диамантената мина Premier Mine в Южна Африка, на съпругата му Ани. Подаръкът е направен в чест на най-големия необработен диамант, добиван някога - 3,106 каратов диамант  Кулинан, открит през 1905 г. Източник: музеятСмитсониън

Неизвестен поет от втори век твърди, че рожденият камък за април защитава от злонамерени погледи, причиняващи болест, бедност и дори смърт. През вековете дори се е вярвало, че диамантите имат лечебни сили, използвали са ги като противоотрова и защита срещу чумата. Дълбоко вкоренено е вярването, че даряват собственика си с дълголетие, сила, красота и щастие.

Освен като рожден камък за месец април, диамантът е известен и като подарък за 60-тата и 75-тата годишнина от сватбата. И, разбира се, днес диамантеният годежен пръстен се е превърнал в почти универсален символ на любовта и брака.




В следващата ми публикация ще ви разкажа за дългото пътешествие на диамантите от центъра на земята; как се образуват; къде се добиват диаманти, както и как да се грижим за бижутата си с рождения камък за април-диаманта.

Ако скъпоценните камъни са ваша страст и искате да получавате полезна информация за тях, абонирайте се получаване на известия по имейл.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА