ХЕЛИОТРОПЪТ - "КАМЪКЪТ НА ИСУС"




Вторият рожден камък за месец март е “кървав камък”, наричан още хелиотроп. Той е непрозрачна, тъмнозелена разновидност на халцедона. Съдържа железен оксид, на койтo се дължат яркочервените петънца. Именно заради тях камъкът е наречен “кървав”.  




ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ



Названието хелиотроп произлиза от гръцка фраза, преводът на която означава "обръщащ се към слънцето". Една от теориите е, че то описва отразяването на светлината на слънцето по време на фазите на слънчевите затъмнения.
Този камък се е използвал още от древните вавилонци  за направата на печати и амулети. Вярвало се е, че облекчава състояния при заболявания на кръвта.  Понякога е наричан и “камък на Исус” заради легендата, според която той е създаден, след като капки от Христовата кръв са попаднали върху него.

                 

КАЧЕСТВА, СТОЙНОСТ И НАЛИЧНОСТ



Наситеният зелен цвят с ясни червени петна е признак, че камъкът е с високо качество. Трябва да се има предвид, че камъните, използвани в  бижутерията, са покрити със специален слой,  подобряващ външния им вид. Затова е важно те да не бъдат излагани на силни химически вещества, тъй като може да се повреди повърхностната им обработка.
Необходимо е да се внимава, защото на пазара доста често се среща фалшив “кървав камък”. Има един много лесен начин за разпознаване на истинския от фалшивия.  Ако при потъркване на камъка по порцеланова повърхност, останат червени следи, значи той е истински. 
Основно се открива в скали и по бреговете на реки като крайречни камъни. Големи находища от него има в Индия, но се добива и в Бразилия, Китай, Австралия и САЩ. 
Подходящ камък за зодия Овен, Риби и Скорпион.

                       



ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА



Индийците са вярвали в медицинските качества на “кървавия камък” още от дълбока древност и затова са го използвали под формата на прах за направата на традиционни лекарства. Дори и днес в Индия се използва голямо количество висококачествен кървав камък, който влиза в състава на много лекарства. Именно поради тази причината “кървав камък” с високо качество изобщо не стига до бижутерийния пазар.
Смята се, че този камък притежава специални качества като някои от тях са изброени по-долу:
  • Използва се за борба със злото и за предпазване от завист и ревност;
  • Помага за спиране на кръвотечение и за лечение при отравяне на кръвта; подобрява циркулацията на кръвта;
  • Повишава духа и удължава продължителността на живот;
  • Носи късмет;
  • Ако цветът на камъка се промени в кървавочервен, това е предупреждение за притежателя му, че го дебне опасност; 
  • И днес в Индия фино стрит на прах “кървав камък” се използва като афродизиак;



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА