ХРОМОВ ТУРМАЛИН - НАЙ-ПРЕКРАСНОТО ЗЕЛЕНО ОТ ВСИЧКИ



Когато хромовият зелен турмалин от Източна Африка се появява на пазара в началото на 80-те години на 20 век,
традиционно мислещите търговци на скъпоценни камъни, които никога не биха избрали да продават нещо различно от нефрит, смарагд и изключително редкия демантоиден гранат, правят изключение за този камък. Хромовият турмалин не се третира и е изключително издръжлив благодарение на твърдостта си 7.5 по скалата на Моос. Един карат от този камък на пазара се търгува често за доста по-малко от 1000$. 


Също като смарагда и цаворита, качественият хромов турмалин е с визуално чисто “горско” зелено с леко жълтеникави до синкави вторични нюанси. Синьото  обикновено се показва при излагане на камъка на светлина от стандартна крушка, а жълтото е по-видимо през деня. 


Хромовият турмалин е доста рядък като цяло, особено в размери над един карат. Камък с отлично качество над един карат е доста голяма рядкост. Следващият скок по рядкост настъпва при турмалини над пет карата. Камъни с отлично качество над десет карата се срещат още по-рядко.   

Най-висококачествен зелен турмалин е открит в Танзания, Африка. Съдържащите се в него хром или ванадий  са причината той да има същият красив зелен цвят, наблюдаван при много качествен цаворит или смарагд. Хромовият турмалин е най-цененият от всички зелени турмалини, с цена няколко пъти по-висока от тази на обикновения зелен турмалин. 

Той е рожденият камък за месец Октомври и камъкът на зодия Лъв. Турмалинът е и скъпоценният камък за осмата годишнина от сватбата.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА