ПЕРЛИ ЗА ЛЮБОВ, УСПЕХ И ЩАСТИЕ


Още от зората на човечеството перлите са ценени заради лъскавата им, кремообразна текстура и фино преливащи се отражения. Името перли прозлиза от латинската дума “перла” и означава черупка. Смята се, че те са символ на любовта, успеха и щастието. Понастоящем рождените дни през юни, както и третата и тридесетата годишнина от сватбата се празнуват с подаръци от перли.


Перлите са уникални в света на цветните скъпоценни камъни, защото те са единствените, които се образуват вътре в живо същество. Те, естествени или култивирани, се формират, когато мекотелото  (мида) произвежда слоеве от седеф около някакъв дразнител в черупката си. В естествените перли, дразнителят може да бъде друг организъм от околната водна среда. Днес повечето култивирани перли са произведени чрез имплантиране на седефено топче (мънисто) вътре в черупката на  мекотелото. 

И за двата вида перли, качеството на седефа диктува качеството на блясък на перлата, което е много важно за нейната красота и стойност. Повърхността на перлата трябва да е гладка и без петна, докато самата перла може да бъде с кръгла, овална, крушовидна или дори с неправилна форма. Безформените перли се наричат барокови.
Днес култивирани перли се отглеждат в много части на света, като голяма част от тях се добиват в Япония, Китай и Южния Тихоокенски район. Култивираните перли се срещат в най-различни цветове - златисто, жълто, шампанско, прасковено, лавандула, сиво и черно. 

Понякога при сладководните и култивираните перли (Акоя) се използват оцветители, топлинна обработка и/или облъчване с цел получаване на широка гама от цветове - жълто, зелено, синьо, пурпурно, сиво и черно. Някои тихоокеански перли се избелват с цел изсветляване на цвета им, но повечето от тях, както и таитянските не се подлагат на допълнителна обработка за създаване или подобряване на техния цвят.

Как да се грижите за перлите си


Перлите изискват специални грижи, защото съдържат варовикови кристали, които са чувствителни към химикали и киселини. За да се грижите за вашите култивирани перли, избягвайте, докато ги носите, използването на парфюм, лак за коса, абразиви, разтворители и лакочистители за нокти. След нанасянето на парфюм или лак за коса, изчакайте 10 минути и тогава сложете перлите си.   Както кожата, така и култивираните перли съдържат вода и могат да дехидратират и да се напукат, ако са изложени непрекъснато на сухи условия. 
След като свалите перлите си, избършете ги със суха кърпа без влакна. Ако е необходимо, измийте ги с топла сапунена вода. Подсушете ги с мека абсорбираща кърпа. Редовно носените колиета или гривни трябва да се пренанизват един път в годината. 

Очаквайте в следващата ни публикация  малко повече информация за различните видове перли.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА