ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ



Бижутата със змийски мотиви -  още по-актуални в годината на Змията. 






Според китайския  календар на 10.02. 2013г. започна годината на Змията.Това е годината на черната водна змия, която предвещава успех във финансово и професионално отношение.
Родените в годината на змията са мъдри и предпазливи хора, които решават проблемите по рационален и логически път. Те рядко действат спонтанно и необмислено. Отличават се със стил и елегантност и притежават изключителен усет към красивото и модното. 



Змията днес е толкова популярна в бижутерията, колкото е била и във времената на древен Египет. Египетските фараони са носели златна змия с облика на кобра (уреус) на главите си като символ на тяхната власт и свързаната с нея божественост. Друга фараонска бижутерия - като гривни, обеци и колиета, също е била украсявана с лика на божествената кобра.


Маската на Тутанкамон


Гъркините и римлянките са украсявали раменете и ръцете си с бижута със змийски мотиви, като често очите на змиите са били изработвани от скъпоценни камъни.

За разлика от древните цивилизации, където змията е била на почит и вдъхновение за много творци, в средновековна Европа християнската религия я е свързвала с дявола. Трябвало е да измине доста време докато идеята за демонизирането на змията започне да избледнява. 

През 19 век бижутерията със змийски мотиви бележи своя апогей. Европейската аристокрация ги е носела като брошки, гривни, колиета и пръстени. Кралица Виктория е притежавала няколко гривни със змийски мотиви, като е носела една от тях по време на нейната първа публична поява след коронацията й през 1838г. Годежният й пръстен, подарък от принц Алберт,  е бил украсен със смарагд и е имал формата на змия, захапала опашката си - символ на вечната любов, който е бил популярен и сред древните гърци.  Епохата, в която кралица Викотория управлява е наречена Викторианска, а бижутата от тази епоха са известни като “Викторианска бижутерия”. Дизайнерите на бижута от този период с радост възприемат змията като модел за творбите си, тъй като нейната гъвкава форма, предоставя безкрайни възможности за интерпретация, а за разноцветната й кожа могат да бъдат използвани най-различни скъпоценни камъни - диаманти, смарагди, сапфири, рубини, перли и т.н.



Викториански обеци от средата на 19в., изработени от бохемски гранат и перли;





Колие от средата на 19 век , проектирано като змия; гъвкавото тяло  е украсено с тюркоаз, а очите са изработени от червени скъпоценни камъни; дължината на колието е приблизително 395 мм;




Гривна от втората половина на 19 век, изработена от злато, диаманти и скъпоценни камъни. Главата на змията е украсена с множество диаманти, а за очи са използвани два малки кръгли рубина.




След кратък период на залез на славата й  в началото на 20 век по време на периода Арт Нуво змията отново се радва на популярност. Заслуга за това имат известните френски бижутери Рене Лалик и Жорж Фуке. 



Корсажът е изработен от злато и емайл през 1898-1899 г. и представлява композиция от девет змии, вързани, така че да образуват възел, от който висят надолу телата на осем от тях, а деветата се издига в центъра на бижуто. Влечугите се намират в позиция на атака, с отворени усти, от които висят нанизи с перли; Автор: Рене Лалик;






Украшение за корсаж, изработено от Жорж Фуке около 1901 г., украсено със скъпоценни камъни, емайл и диаманти




И днес змията продължава да вдъхновява големите бижутерийни къщи. Една от тях е Булгари, в чийто колекции змията присъства от 1940 г. насам. 





Колието “Серпенти” е направено от повече от 100 смарагдови мъниста, редуващи се с тюркоазени, като всички те са щедро украсени с диаманти. То е толкова дълго, че може да бъде носено по няколко начина, включително и увито около кръста. В случай, че ви се прииска да увиете тази грациозна змия около врата си, ще трябва да приготвите 8 млн. евро. 



Използваният тюркоаз е от най-високо качество със светлосин оттенък.


Някои от мънистата са с размер до 20 мм. 



През септември 2012 г. дизайнерската къща “Булгари”,  в тон с предстоящата година на Змията, представи своята нова колекция, вдъхновена от змията като древен символ на мъдростта, живота и непреходната красота. Лице на кампанията е актрисата Рейчъл Уайз. 


Източник: InStyle

Гривна от новата колекция “Серпенти”, изработена от 18 карата злато и украсена с рубелит и диаманти. 




Златно колие от колекцията “Серпенти” на Булгари, украсено с рубелит, лунен камък и диаманти. 





Друга гривна “Серпенти” от Булгари, изработена от злато и  украсена с диаманти; благодарение на гъвкавостта си, тя може да се разтвори толкова, колкото е необходимо, за да се промуши през китката на ръката


Тази гривна  “Серпенти” от Булгари, украсена с рубини и диаманти, е израз на по-традиционно цветово съчетание от скъпоценни камъни.








Часовник “Серпенти” от Булгари, изработен през 1961г.,  принадлежал на Елизабет Тейлър; Оценен между 12 000 - 15 000$ и продаден на търг в Кристи за 974,500$. 






Огърлица “Змия”, изработена специално за Мариа Феликс през 1968 г. от Картие. Направена е от платина, бяло и жълто злато, 2,473 диаманта с общо тегло от 178.21 карата,  два смарагда с крушовидна форма ( от които са изработени очите), зелен, червен и черен емайл.






Колие “Змия” от Картие, изработено от диаманти и смарагди






Платинено колие, украсено с шест аквамарина, тежащи повече от 120 карата, диаманти и перли; Картие, 2009г. 






Пръстен от Бушрон (Boucheron), изработен от розово злато, украсен с един розов сапфир от о-в Цейлон, 17.36 карата; 330 розови и 51 пурпурни сапфира;








Гривна от Бушрон (Boucheron), изработена от бяло злато и украсена с 700 цаворита, 440 сапфира, и 120 диаманта.



Коментари

Популярни публикации от този блог

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА