ПЕРИДОТ - СКЪПОЦЕННИЯТ КАМЪК НА СЛЪНЦЕТО


ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ
Перидотът винаги е бил свързван със светлината. Египтяните са го наричали “скъпоценния камък на слънцето”. Някои вярват, че предпазва собственика си от “кошмарите на нощта”, особено когато е инкрустиран в злато. Други нанизват перидот на магарешки косъм и го връзват около лявата си китка, за да се предпазят от зли духове. 




Думата перидот произлиза от арабската дума “фаридат”, която означава скъпоценен камък. Голяма част от перидота се образува дълбоко в земната кора, достигайки земната повърхност при изригването на вулкани. Друга част от него достига земята с метеоритите, но този извънземен перидот се среща изключително рядко и е малка вероятността да бъде видян в магазин за бижута. 

В ранните писмени източници се споменава, че древните египтяни са добивали красив зелен камък на остров в Червено море, сега известен под името Забаргад. Още от най-древни времена хората са бъркали този камък - сега известен като перидот - с други скъпоценни камъни.  Той е бил един от многото наричани топаз. 

Някои историци смятат, че известната колекция от смарагди  на Клеопатра може да е била от перидоти. Хората от Средновековието са продължавали да бъркат перидота със смарагд. 
В наши дни този камък все още е ценен заради своите жълто-зеленикави нюанси и дълга история. Той е скъпоценният камък на родените през месец август и за петнадесетата годишнина от сватбата. 

НАХОДИЩА
Перидот се намира в някои потоци от лава в САЩ, Китай и Виетнам. Много рядко източници на големи кристали перидот има във Финландия, Пакистан, Мианмар и на о-в Забаргад в Червено море. 
Много рядко перидотът може да е с извънземен произход, съдържайки се в метеоритите, които падат на земята. 
Цветовата гама на перидота е ограничена - от кафяво-зелено и жълто-зелено до чисто зелено. Жълтозеленото е цветът, който се среща най-често при бижутата с перидот.

Перидот е скъпоценната разновидност на минерала оливин. Химичният му състав включва желязо и магнезий, като желязото е причината за неговия атрактивен жълтозелен цвят. Този скъпоценен камък често се среща във вулканични скали, наричани базалт, които са богати на тези два елемента.
Въпреки че най-качественият перидот е с чисто тревистозелен цвят, най-често този камък се среща в жълтозелената гама. 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

С помощта на перидота се насърчават изобилие и просперитет. Той помага за преодоляване на стреса във взаимоотношенията, намаляване на гнева и ревността. Перидотът е известен и с това, че забавя стареенето. 






Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА