СМАРАГДЪТ - ТАЛИСМАНЪТ НА ЗОДИЯ БЛИЗНАЦИ


ИСТОРИЯ

Древните египтяни са добивали смарагди преди почти 4000 години, а Клеопатра е била известна със страстта си към смарагда, като го е използвала за украса на царските си накити.

Източник: Gemselect

Този камък е зелената до синьозелената разновидност на  берила -  минерал, който включва и аквамарина. Името на смарагда произлиза от древногръцката дума за зелено “смарагдус”. 
Смарагди от мястото, където се намира днешна Колумбия, са били част от плячката на испанските завоеватели, които през 16в. завладяват Новия свят. Инките вече  били използвали смарагди в своите бижута и религиозни церемонии в продължение на 500 години. Испанците, които са ценели златото и среброто повече от скъпоценните камъни, са търгували смарагди за благородни метали. Благодарение на тяхната търговия  европейските и азиатските крале се запознават с величието и красотата на смарагда. 


ЛЕГЕНДИ

Хората от древността са вярвали, че  този камък, поставен под езика, е дарявал собственика си със способността да вижда в бъдещето. Смятало се е, че смарагдът лекува болести като холера и малария. Вярвало се е също така, че носенето на този камък може да разкрие истинска или фалшива е любовта. Смарагдът е бил разглеждан и като амулет за късмет. 

Колумбийски смарагд в матрица от калцит
Източник: minerals

Има легенда, която разказва, че смарагдът е бил един от четирите скъпоценни камъка, дадени от Бог на цар Соломон. Твърди се, че тези скъпоценни камъни са го дарили с власт над всички живи същества. 

  
КАЧЕСТВА, СТОЙНОСТ И НАЛИЧНОСТ

Днес голяма част от находищата на смарагд се намират в Колумбия, Бразилия и Замбия, като се смята, че този добиван в Колумбия е с най-високо качество. Той може да бъде шлифован в разнообразие от форми, започвайки от традиционната правоъгълна шлифовка, известна още като “смарагдена”,  и стигайки до кръгли, овални, квадратни и кабошони.  Смарагдът е с твърдост по скалата на Моос - 7.5 до 8.

Първите търговци на смарагд са се опитвали да подобрят прозрачността му, потапяйки го в масла или парафин.  Днес са известни много по-сложни методи, с които се повишава чистотата (яснотата) на смарагдите. В допълнение към древните методи, използващи масла и восък, днес се използва смола, която прониква в пукнатините по повърхността на камъка.

Заедно с рубина и сапфира, смарагдът е един от така нар. “Голяма тройка” от цветни скъпоценни камъни. Няма други скъпоценни камъни, които да са толкова известни, колкото са тези три разновидности. 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА
Още римлянинът Гай Плиний Стари описва смарагда в своята “Естествена история”, публикувана през I в. след Хр.: “...нищо не е по-зелено от смарагда”. В нея той разказва за използването на камъка още от древните шлифовачи, които не са познавали по-ефикасен метод за възстановяване на зрението си от този да гледат в смарагди, чиито мек, зелен цвят е премахвал умората от очите им. Дори и днес зеленият цвят е известен с това, че освобождава стреса и напрежението в зрителните органи.

За мнозина смарагдът символизира прераждането и изобилието от жизнена сила. Наситеното зелено ни напомня за пробуждането на природата през пролетта и ни дава надежда за нов живот и за нови възможности. Не е случайно, че цветът на 2013 г.  според Пантоне е изумруденото зелено.




Смарагдът стимулира сърдечната чакра, имайки лечебен ефект върху емоциите. Той гарантира физическото, емоционалното и духовното равновесие, осигурявайки хармония във всички области от живота. Смарагдът премахва негативизма и увеличава способността да се радваш на живота в най-пълна степен.

Той повлиява болестни състояния на сърцето, белия дроб, гръбначния стълб и мускулната система. Помага за възстановяването след инфекциозни заболявания, успокоява очите и подобрява зрението.  Има детоксикиращ ефект върху черния дроб и облекчава  заболявания като диабет и ревматизъм.

Смарагдът е рожденият камък за месец май и талисман за зодия близнаци. Той е и камък за двадесетата и тридесет и петата годишнина от сватбата. 






Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА