Пътят на диаманта

Необработен диамант
Снимка на необработен диамант


Днес диамантът - рожденият камък за април, се е превърнал в обичайния начин за празнуване на рождени дни, годежи, годишнини и други специални моменти в нашия живот. Едно нещо може да се твърди със сигурност и това е, че не можем да се наситим на този великолепен скъпоценен камък. Но откъде все пак произлиза прекрасния диамант?

Легенди за произхода на диаманта

Древните гърци и римляни вярвали, че той е продукт на падаща звезда. Някои били толкова изумени от красотата му, че били убедени, че диамантите са сълзи на богове. Други теории включват Купидон, който обикалял Земята със стрела, украсена с диаманти. За разлика от тях индусите силно вярвали, че разкошният скъпоценен камък се е образувал след гръмотевична буря. Това, което свързва тези вярвания и легенди е, че всеки, който се натъкне на диамантената красота, вярва, че камъкът не е със земен произход. Но по-интересният въпрос е как точно се формират тези великолепни скъпоценни камъни?

Как се образува на диаманта?

Преди приблизително 3,3 милиарда години, още преди появата на динозаврите, диамантите са се образували на 150-200 км дълбочина под земната кора в магмата. Процесът на образуване започва с въглеродни молекули, пресовани под високо налягане от 45 до 60 килобара и едновременно с това подложени на силно загряване от 900 градуса до 1300 градуса. 
Веднага след като температурата спада, атомите се свързват, което води до образуването на диамантени кристали. Именно по време на силни вулканични изригвания диамантите биват изхвърлени на повърхността от магмени скали (смес от разтопена или полутопена скала; един от трите основни типа скали; образува се при застиване и кристализация на магма или лава), наречени по-късно кимберлити. След това пътешествието на диамантите преминава през вулканичните тръби, известни още като кимберлитовите тръби (тръбите получават наименованието си  от южноафриканския град, Кимбърли, където са били открити за първи път). Достигнала земната повърхност, магмата образува слой от вулканичен материал, който постепенно изстива и се втвърдява. Скрити в тези скали са диамантите.

Пътят на диаманта

Дълго време учените и миньорите са били объркани по отношение произхода на диамантите поради начина, по който те са били намирани. Първо, диамантите са били откривани по време на процеса на алувиално (наносно) извличане на диаманти. В продължение на хиляди години кимберлитовата тръба, която достига до земната повърхност, ерозира и се износва от вятъра, дъжда, реки и потоци. Ерозираният кимберлит съдържа необработени диаманти, които се носят надолу по течението на реките. Първите диаманти, открити в Южна Африка, са от алувиални находища. Едва по-късно започва добивът на диаманти  чрез  разработване на кимберлитови тръби.

Алувиалното извличане на диаманти е, когато диамантите не се намират близо до кимберлитовите тръби, а на отдалечено място - например в океана, потоците или по бреговете на реките. След провеждане на проучвания геолозите решават да последват следите на вторичния източник с надеждата да намерят основния източник на диаманти. Именно тогава миньорите се натъкват на кимберлитовите тръби, където намират находища на още по-големи диаманти.

Добиване на диаманти
Добив на диаманти

Така е бил определен произходът на диамантите. Имайки предвид колко необикновен е диамантът, не е за чудене, че отнема толкова време на учените да определят образуването и произхода на  великолепния камък.
Днес е ясно защо до момента диамантите, формирани преди 3.3 милиарда години, се считат за едни от най-ценните скъпоценни камъни. Това е и причината, поради която диамантът е най-добрият начин да се уловят онези специални моменти, които празнуваме в живота.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА