4 Критерия за оценка качеството на диамантите

Снимка: GIA

 

В предишната публикация ви разказах за специалната комбинация от 4 фактора, която прави диамантите специални. Днес ще обясня по-подробно за критериите, които оказват влияние при оценяването и сертифицирането на тези скъпоценни камъни. 

Малко потребтелски продукти биват подлагани на такава проверка, на каквато са подложени диамантите. Това е така, защото и най-незначителните промени в цвета, шлифоването и чистотата могат да доведат до значителни разлики в тяхната стойност. 

Всеки диамант, също като човешкия пръстов отпечатък, има определени отличителни характеристики. Основните параметри за оценяване и сертифициране на диамантите са разработени от Американският институт по Гемология (GIA). Те са известни като 4C-та: шлифoване (cut), цвят (color), чистота (clarity) и тегло (carat). Тези критерии за оценка на качеството на диамантите са възприети от бижутерийната индустрия по цял свят.

ШЛИФОВАНЕ
От всички четири характеристики, шлифоването оказва най-голямо влияние върху красотата на диаманта. То може да повлияе върху степента на блясък (отразената бяла светлина), дисперсия (разпръскване на различни дължини на вълните на светлината, поради вътрешните фасети на камъка) и сцинтилация (отразяване на светлината от полираните външни фасети на камъка) на диамантите. При определяне на качеството на шлифоването оценителят оценява уменията на шлифовача при оформянето на диаманта. Колкото по-прецизно е шлифоването, толкова по-привличащ за окото е диамантът.

ЦВЯТ
Диамантите се срещат в голямо разнообразие от цветове. Те могат да бъдат безцветни до светложълти или светлокафяви. Други естествени цветове на диамантите са син, червен, розов. Те са известни като “fancy diamonds” и тяхната цветова спецификация се различава от тази на белите диаманти.
Цветовата спецификация на диамантите се базира на създадената от Американския Институт по Гемология (GIA) цветова скала, която се простира от Д (безцветно) до Z (светло жълто или кафяво). Много хора смятат, че качественият диамант е безцветен, но това всъщност не отговаря на истината – напълно безцветните диаманти са рядкост. Повечето диаманти, използвани в бижутерията са почти безцветни с нюанси на жълто или кафяво. В нормалната цветова гама, колкото повече се доближава цветът на диаманта до безцветен, толкова по-висока е цената му за карат. Особено много се увеличава цената на безцветния диамант, който е изключителна рядкост.

ЧИСТОТА
Оценката на чистотата на диаманта се основава на броя, размера, релефа и позициите на включванията, които могат да се видят при 10-кратно увеличение.
Диамантите имат вътрешни характеристики, известни като включвания, и външни характеристики, наречени дефекти. Изключително рядко се намират диаманти без вътрешни и външни характеристики, тъй като те се образуват под въздействието на огромна горещина и налягане. Тези характеристики са страничен продукт на неговото формиране и помагат на гемолозите да разграничат естествените диаманти от синтетичните и симулантите, и да идентифицират отделните камъни.

ТЕГЛО
Каратът е физическото тегло на диаманта, измерено в метрични карати. Един карат е равен на 200 мг. За диаманти под един карат всеки карат е разделен на 100 деления – 0.75 ct. = 75 деления, 0.50 ct. = 50 деления. Само един на 1000 диаманта тежи повече от карат. Теглото е най-обективната от 4-те характеристики, използвани за класифицирането на диамантите. Не включва оценки, сравнения и преценки.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА