4 Фактора, които правят диамантите уникални

Всеки диамант по дефиниция е антика, античност, археологическо чудо. Според учените, повечето диаманти, открити днес, са на възраст поне милиард години.

Пътешествие от центъра на Земята – oдисеята на диамантa може да се опише буквално като пътешествие, започващо от центъра на земята. Диамантите се формират в условия на висока температура и налягане, които съществуват само на специфични дълбочини (около 161 км) под земната повърхност. Те се образуват на голяма дълбочина във вулкани и се изхвърлят нагоре с огромна сила близо до земната повърхност.

Уникален химичен състав – диамантът е единственият скъпоценен камък, изграден от един елемент: обикновено от около 99,95% въглерод. Останалите 0,05 процента могат да включват един или повече микроелементи на атомно ниво, които не са част от основния химически състав на диаманта. Някои от тях могат да повлияят на неговия цвят или кристална форма. Наличието дори на зрънце от чужди атоми води понякога до образуването на цветни диаманти. Само един атом на азот, например, може да промени цвета на диаманта в жълт, един атом на елемента бор в син. Находчиво наречени фантазии ( fancies diamonds), тези цветни диаманти са изключително редки. Характерният химичен състав и кристалната структура на диаманта го правят уникален член на царството на минералите.

Изометрична кристална структура – това означава, че въглеродните атоми са свързани еднакво във всички посоки. Друг минерал, графит, също съдържа само въглерод, но процесът на образуване и кристалната му структура са много различни. В резултат графитът е толкова мек, че можете да пишете с него, докато диамантът е с такава степен на твърдост, че можете да го надраскате само с друг диамант.

Без изброените уникални фактори диамантът можеше да е просто още един минерал. За щастие обаче тази специална комбинация от химичен състав, кристална структура и процес на образуване придава на диамантите качества, които ги правят изключителни. 

В следващата публикация очаквайте кои са 4 критерия, които оказват решаващо влияние при оценяването и сертифицирането на диамантите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА