ХРИЗОПРАС - НЕПРИЗНАТИЯТ НЕФРИТ НА АВСТРАЛИЯ

Прегледът на “смарагдовозелените” скъпоценни камъни  (смарагдцаворит, и хромов диопсид) би бил непълен, ако не споменем полупрозрачния камък, подходящ за кабошони и изрязване на фигурки с най-различни форми. 

Малка фигурка на Буда, изработена от висококачествен хризопрас
Източник: Candala Chrysoprase

За разлика от повечето други зелени камъни, които дължат цвета си на съдържанието на хром или ванадий,  зеленият цвят на хризопраса е в резултат на съдържащия се в него никел. Неговият ярък хомогенен цвят и текстура го правият подходящ за изработването на мъниста, кабошони и резби. 

18 каратов златен пръстен, украсен с хризопрас и диаманти
Източник: Barneys New York

Находища
Хризопасът е най-рядко срещаният и най-цененият скъпоценен камък от групата на халцедона заради полупрозрачния си зелен цвят. 
Днес хризопрас се добива основно в Австралия, въпреки че находища има и в Бразилия, Урал и Калифорния. 

50-каратов необработен хризопрас

Този скъпоценен камък има толкова фин зелен цвят и текстура, че първоначално погрешно е бил смятан за зелен имперски нефрит. Хризопрасът има много сходства (особено в цвета) с нефрита и често е объркван с него.  Понякога се предлага на пазара като “австралийски имперски нефрит”. 

Хризопрасът е бил известен още по времената на гърците и римляните, когато от него са били изрязвани миниатюри. В Египет е бил използван за направата на мъниста и е бил съчетаван непосредствено с  лапис лазули.

До средата на 19 век хризопрасът е бил доста разпространен в Европа, докато залежите от него в Силезия (по-голяма част от региона се намира в днешна Полша, а по-малки дялове в Чехия и Германия) не се изчерпват и той се превръща в рядък и скъп скъпоценен камък. Великият бижутер Петер Карл Фаберже често е използвал хризопрас в някои от своите най-изящни творби. 

Поради хомогенния му зелен оттенък, се смята че, хризопрасът балансира енергията ин-ян, активира, отваря и енергизира сърдечната чакра. 

Хризопрасът е един от скъпоценните камъни, свързвани със зодиакалните знаци на Близнаци, Рак и Везни. 



Enhanced by Zemanta

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА