ХРОМОВ ДИОПСИД - РУСКИЯТ СМАРАГД

Хромовият диопсид е минерал от групата на пироксените, известен и като “руския смарагд”. Той е най-достъпният от всички смарагдово зелени камъни. 
1.50 каратов хромов диопсид


С красивия си зелен цвят, той е прекрасен заместител на другите два значително по-скъпи зелени скъпоценни камъка - смарагда и цаворита
Този красив зелен камък има по-висока рефракция (пречупване на светлината) от смарагда.
За разлика от много други скъпоценни камъни, които  биват подлагани на допълнителна обработка с цел подобряване на външния им вид, цвета или за придаване на трайност, хромовият диопсид е най-чистият естествен полускъпоценен камък, който съществува. Той не се нагрява, облъчва или омаслява.   
Един от недостатъците на хромовия диопсид обаче е  неговата твърдост, която е между 5 и 6 по скалата на Моос, и представлява истинско предизвикателство за шлифовачите на този камък. Друг негов недостатък е, че камъните с размери над 3 карата са почти винаги с прекалено тъмен цвят. 
14-каратов хромов диопсид

За сметка на това пък цветът на хромов диопсид с размери под 3 карата е достоен конкурент на зеления цвят на цаворита. Цените на малките камъни са под 100$ за карат, което го прави желан, когато бижутерите търсят евтини тъмнозелени скъпоценни камъни. 
Сребърен пръстен с хромов диопсид

Находища
Залежи от хромов диопсид има почти навсякъде по света,  но само добиваният в Сибир, Русия, е от най-високо качество. 


Митология
Смята се, че хромовият диопсид повишава креативността и помага за визуализацията и постигането на желани цели. Също така се твърди, че повишава интелекта на този, който го носи, по-специално неговите математически и аналитични способности. В допълнение на това диопсидът намалява агресията и твърдоглавието,  и често е свързан с любовта, всеотдайността и сърцето. 
Вярва се, че този камък предпазва носителя си от зло и лоши спомени. 
Помага при сърдечни и белодробни заболявания, както и при заболявания на кръвоносната система. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА