СМАРАГДОВО ЗЕЛЕНИ КАМЪНИ


Всяка година, ПАНТОНЕ (световноизвестна институция за съставянето на професионални цветови стандарти за нуждите на дизайнерската индустрия) избира измежду десет топ модни нюанса цвят на годината. Тази година Оскар за моден цвят е даден на смарагдовото зелено. 




Този цвят се отнася до едно наситено, перфектно балансирано имперско зелено, което клони нито към жълто, нито към зелено. Накратко, това е един много класен цвят, който е сериозен, без да бъде мрачен. Този нюанс на зеленото излъчва увереност и вкус. Това е и цветът на растежа, просперитета и новия живот.

Кои са недостатъците на смарагда?

Поради геоложки причини, голяма част от добития смарагд е изпълнен с малки пукнатини. Тези несъвършенства често изглеждат като воали или тънки кичури коса. Бижутерите наричат тези дефекти “jardin” (френска дума, която означава градина). През последните десетилетия тези несъвършенства на  смарагда се заличават при потапянето му в масло или инжектирането му със синтетична смола, като по този начин се запълват пукнатините. Но с времето маслото изсъхва и много често камъните се връщат в предишното си състояние. Смарагди с перфектен зелен цвят, които имат нужда от малко или никакво допълнително третиране, се срещат много рядко и това ги прави доста скъпи.  

От гемологична гледна точка, цветът на Пантоне  трябва да се нарича “хромово зелено”, тъй като това са предимно скъпоценни камъни, дължащи цвета си на съдържащия се в тях хром. Хромът дава богатството на цвета и дълбочината на тона, който традиционно е наричан “смарагдово зелен”.
Има няколко скъпоценни камъка, които са носители на цвета на годината. Това са цаворитът, хромовият турмалин, хромовият диопсид и хризопрасът.  Нашата поредица започва с цаворита - най-зеления от всички зелени камъни.


ЦАВОРИТЪТ - АФРИКАНСКАТА КРАЛИЦА



Когато миньорите откриват зеления гросулар гранат в Кения през 1965г., те са удивени от неговия наситен цвят, звездна яснота и силен блясък. С твърдостта си 7.25-7.5 по скалата на Моос и много по-малко включвания, този скъпоценен камък е по-здрав и по-издръжлив от смарагда. Това е важно да се знае не само от  бижутерите, но и от клиентите, които искат да носят  красиви бижута възможно най-дълго. Цаворитът е също най-малко хиляди пъти по-рядък от смарагда, особено с размери над три карата. 

Кристали Цаворит

Неговият цвят и издръжливостта му не са всичко, което го прави предпочитан камък от дизайнери и ценители. За разлика от повечето смарагди, цаворитът рядко се нуждае от допълнително третиране, за да покаже пълния си естетически потенциал. Добрата шлифовка е всичко, което е необходимо, за да заблести с прекрасния си зелен цвят. Въпреки това един карат от този скъпоценен камък се продава за една частица от цената на еквивалентен по качество смарагд. 
Тази разновидност на зеления гранат е наречена цаворит в чест на известния национален парк “Цаво” в Кения от Henry B. (Harry) Platt, тогавашния президент на Тифани, и Campbell Bridges, откривателят на цаворита. Тифани стартират мащабна рекламна кампания като целта е била да се популяризира   новооткрития зелен гранат. Цените на новия камък скоро го правят втория най-скъп гранат въобще, като преди него се нарежда само руският демантоиден гранат. 





Цаворит се добива основно в Кения и Танзания, но залежи от него има също в Пакистан, Канада, Шри Ланка Русия, Южна Африка и САЩ. 

Моля споделете нашия блог във facebook. Благодарим ви!


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА