ТОПАЗ ЗА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Родените през ноември могат да избират между два скъпоценни камъка - топаз и цитрин
Източник: American Gem Society

ТОПАЗЪТ е скъпоценният камък, който се среща във всички цветове на дъгата - жълто, розово, пурпурно, оранжево, кафяво и синьо. В природата има безцветен топаз в изобилие и той често се обработва допълнително, за да придобие син цвят. 


Хората някога не са имали задълбочени познания по минералогия, затова са категоризирали скъпоценните камъни по техния външен вид. Поради това всички скъпоценни камъни с жълт цвят са били наричани топаз. Топазът често е бъркан със златистия кварц (цитрин) и опушения кварц (кафяв), но трябва да се има предвид, че кварцът и топазът са отделни и нямащи нищо общо помежду си минерали. 
ОПИСАНИЕ НА ТОПАЗА
Повечето хора познават топаза като не скъп син скъпоценен камък. Изненада за по-голямата част от тях е да разберат, че неговият син цвят даже не е естествен - почти винаги е резултат от допълнително третиране. Малко хора знаят, че топазът се среща в толкова много цветове, включително розово и лилаво, че се превръща в достоен съперник дори и на най-добрите цветни сапфири. 
Цветовите разновидности на топаза често се определят като име-цвят - син топаз, розов топаз, и т.н. Но има и няколко специални търговски наименования като ИМПЕРСКИ ТОПАЗ и ШЕРИ ТОПАЗ. Един от най-скъпите цветове на топаза е този на имперския топаз - червеникаво-оранжев до оранжево-червен. В момента залежи от имперски топаз има само в един район на света - Оуро Прето в Бразилия. Името на имперския топаз е дадено през 19 век в  Царска Русия, когато планината Урал е била единственото място за добив на този камък. Добиваният там розов топаз е бил наречен имперски в чест на руските царе, а  притежаването му е било ограничено само до царското семейство. Цветът, а не името “имперски”, придива стойността на топаза. 

Имперски топаз с размер 5.0 см x 2.5 см


Този 31 каратов топаз попада в червеникаво-оранжевата, оранжево-червената гама, която е спечелила името на имперския топаз.

ШЕРИ ТОПАЗЪТ, наречен така поради приликата му с цвета на виното шери, е с жълтеникаво-кафяв или кафяво-жълт до оранжев цвят. Камъни в тази цветова гама често са наричани скъпоценен топаз, за да се разграничат от сходните по цвят, но много по-евтини цитрин и опушен кварц. 

РОЖДЕНИ КАМЪНИ И ГОДИШНИНИ
Топазът се асоциира с планетата Юпитер. Скъпоценният топаз е рожденият камък за месец ноември, а синият топаз за месец декември. Синият топаз е подходящият подарък за четвъртата годишнина от сватбата, а имперският е скъпоценният камък за двадесет и третата годишнина от сватбата. 

Тези  сребърни бижута със син топаз са част от нашата нова колекция "ЛЮБОВ И ХАРМОНИЯ".
Ето тук може да разгледате още сребърни бижута със син топаз.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА