ТОПАЗА - БАЛАНСИРАЩ И УСПОКОЯВАЩ ЕМОЦИИТЕ

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ ЗА ТОПАЗА
Сребърни обеци и висулка със син топаз от TONINAgems
За повече информация ето тук

Повечето специалисти в минералогията смятат, че името на топаза произхожда от Topazios, старото гръцко име за малък остров в Червено море, днес известен под името Забаргад (островът никога не е бил източник на топаз, но някога на него се е добивал перидот, който е бил бъркан с топаза преди развитието на модерната минерология). 


Древните гърци са вярвали, че топазът дава сила. В Европа по времето на Ренесанса (14-17 век) хората са смятали, че този камък може да развали магически заклинания и да разсее гнева. В продължение на столетия хората в Индия са вярвали, че носеният над сърцето топаз ще им осигури дълъг живот, красота и мъдрост.
НАХОДИЩА
Залежи от топаз има в Бразилия, САЩ, Шри Ланка, Бирма, Русия, Австралия, Тасмания, Пакистан, Мексико, Япония и Африка. Бразилия, Пакистан и Русия са основни източници на розов топаз. 

ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА

Сребърен пръстен със син топаз от TONINAgems
За повече информация ето тук

По подобие на кварца, топазът е скъпоценен камък с мощно балансиращо и успокояващо въздействие върху емоциите, освобождава напрежението, носи радост. Той е камъкът на истинската любов и успеха във всички начинания. Стимулира разбирателството, състраданието, добротата и съчувствието.

Днес топазът се използва за:
 - повишаване на увереността и самореализацията
 - прогонване на лошите сънища
 - привличане на любов 
 - защита срещу завист, болести и негативна енергия
 - комбиниран с тигрово око, топазът носи благоденствие и пари


Топазът има сравнително висока степен на твърдост - 8 от 10 по скалата на Моос. Като един от най-твърдите камъни той е подходящ за всякакви видове бижута - от обеци до пръстени. Въпреки неговата висока твърдост, което означава, че е резистентен на одрасквания и запазва блясъка си, той може да се напука, ако се удари в твърд предмет (черта, която споделя с диаманта). Поради тази причина не трябва да се носи по време на спорт и тежка физическа работа. 

Сребърен комплект със син топаз от TONINAgems
За повече информация ето тук 

Снимки:TONINA


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА