ЦИТРИНЪТ - СЛЪНЧЕВИЯТ КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА

Родените през ноември са щастливци, защото могат да избират между два рождени камъка - ЦИТРИН И ТОПАЗ. 



ЦИТРИНЪТ, известен още като “лечебен кварц”, е златистата разновидност на кварца. Жълтият му цвят, дължащ се на наличието на желязо, е причината за името му, което произлиза от думата “citrus”. Цветовата гама на цитрина включва жълти, златисти и оранжевокафяви нюанси на кварца. Той е един от най-достъпните и най-често срещащи се в природата скъпоценни камъни. Цитринът се използва, за да имитира топаза и някога е бил наричан Бразилски топаз. Въпреки че тъмният, оранжев цвят на цитрина, наричан цитрин Мадейра, заради цвета на португалското  вино Мадейра, e неговият най-цененен цвят, днес хората предпочитат светложълтите нюанси. Естественият цитрин е с бледожълт цвят, но се среща много рядко. 
Находища от цитрин с високо качество има в Бразилия, Испания, Мадагаскар и Русия. 
МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
В древни времена цитринът е бил носен, за да предпазва от змийска отрова и лоши помисли. Tой е известен като камъка на успеха, защото има легенди, че прави хората успешни и богати, особено в бизнеса и търговията. Векове наред и в много култури е бил познат като “камък на търговеца”. Tой е считан и за камък на богатството във фън шуй; 

ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА




Източник: Уикипедия

Смята се, че този златист скъпоценен камък оказва благотворно влияние върху жизнеността и здравето. Цитринът е един от малкото камъни, който изчиства негативната енергия, без самият той да я приема. Той излъчва положителна енергия, която повишава оптимизма и помага за приспособяване и адаптиране към промените, карайки ни да се чувстваме уверени и сигурни. 
Цитринът:
 - Повишава самоуважението и самочувствието;
 - Помага за преодоляване на депресивни състояния;
 - Укрепва нервната система;
 - Носи късмет;
 - Помага за балансиране на третата чакра;
Прекрасен начин да се възползвате от енергията на цитрина е като носите бижута с цитрин. Той е подходящ почти за всеки бижутериен стил, съчетавайки се особено сполучливо със сребро. Цитринът е камъкът за тринадесетата годишнина от сватбата. 
Разгледайте и нашата нова колекция "ЛЮБОВ И ХАРМОНИЯ" от сребърни бижута с цитрин


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА