ДЕМАНТОИДНИЯТ ГРАНАТ - ЗЕЛЕНАТА ЗВЕЗДА НА РУСИЯ

Зелени гранати? Съществува ли изобщо такова нещо? За голяма изненада на всички има няколко разновидности на зеления гранат. Най-известният зелен гранат може би е ЦАВОРИТЪТ, който принадлежи към групата на гросулара. 
Безспорно звездата на всички зелени гранати е демантоидният гранат, разновидност на минерала андрадит




Демантоидът е един от най-сияйните скъпоценни камъни. Заради уникалния си блясък, е считан от мнозина за съперник на диаманта. Неслучайно и името му, което произлиза от холандски, означава “като диамант”. Този невероятен камък има свойството да пречупва светлината във всички цветове на дъгата, даже по-добре и от диаманта.   
Неговата изключителна рядкост, както и невероятен блясък, са причината ДЕМАНТОИДЪТ да е един от най-скъпите гранати и един от най-ценените скъпоценни камъни изобщо.
Спектърът на неговите цветове включва нюанси на зеленото, от светло жълтеникаво зелено до кафявозелено със златисто сияние. Наситеният смарагдовозелен цвят на ДЕМАНТОИДА е рядко срещан и затова особено ценен.  

Не само, че той е един от най-красивите, най-желаните и един от най-рядко срещаните скъпоценни камъни, но и много рядко се откриват кристали с големи размери. След тяхното шлифоване, само няколко камъка са с тегло повече от два карата, а повечето от тях едва надвишават и един. И ако случайно се натъкнете на  ДЕМАНТОИД, с който е украсено бижу, много е вероятно да става въпрос за камък с малки размери.  

КАРЛ ФАБЕРЖЕ И ЗЕЛЕНАТА ЗВЕЗДА

След неговото откриване през 1868 г. в планината Урал, Русия, ДЕМАНТОИДЪТ бързо се превръща в желан скъпоценен камък от руската аристокрация. 




Роденият в Русия през 1846 г. , известен бижутер на руското  императорско семейство, Петер Карл Фаберже (1846-1920) е обожавал този сияен зелен гранат и е обичал да  изработва бижута с него. 
С началото на Първата световна война, славата на зелената звезда започва бързо да избледнява. Все по-рядко се появява в търговията със скъпоценни камъни, като в повечето случаи става въпрос за наследствени бижута, украсени с ДЕМАНТОИД. 



КЪДЕ?
ДЕМАНТОИД е откриван в Конго и Корея, но качеството на тези камъни е такова, че те имат единствено и само колекционерска стойност.
Ситуацията се променя коренно, когато в средата на 90-те години на миналия век в Намибия са разкрити находища на демантоиден гранат. С разкриването на тези нови находища, той не е вече толкова рядък в търговията със скъпоценни камъни. Демантоидите от Намибия са с добър цвят и блясък, но им липсва една ключова характеристика: т.нар. “включвания конска опашка”. Тези, фини, влакнести включвания са отличителната характеристика, по която  се разпознава руският демантоиден гранат. 



Съвсем наскоро, през 2009 г., са разкрити залежи  на ДЕМАНТОИД и в северната част на о-в Мадагаскар.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА