РУБИНИ ЗА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ ЮЛИ


След перлите, рождения камък за месец юни, сега идва ред и на един от най-известните и най-желани скъпоценни камъни - рубина. 


Рубинът е най-ценената от разновидностите на минерала корунд, към който принадлежи и сапфира.  В най-чистата си форма корундът е безцветен. Наличието на хром е причината за рубинено червения му цвят, който варира от оранжево червено до пурпурно червено. Силата на червения цвят на рубина зависи от количеството на съдържащия се в него хром - колкото повече хром, толкова е по-силен червеният цвят.  

Най-известните рубини от Мианмар, Хималаите и Северен Виетнам обикновено се образуват в мрамор. Мраморът има ниско съдържание на желязо, така че рубините образувани по този начин не съдържат желязо. Липсата на желязо е причината за техния интензивен червен цвят.  
Със своя цвят, събуждащ страст и любов, рубинът е перфектният камък за годежен пръстен. 
Рубинът е рожденият камък за месец юли. Той е и подходящият  скъпоценен камък за петнадесетата и четиридесетата годишнина от сватбата. 


КАЧЕСТВА НА РУБИНА

Хромът е причина както за превъзходния цвят на рубина, така и за множеството пукнатини вътре в самите кристали. Само една малка част от рубинените кристали са в състояние да растат непокътнати до по-големи размери и да образуват перфектни скъпоценни камъни. 

Пръстен с 5.09 каратов рубин от VAN CLEEF & ARPELS 



За разлика от повечето скъпоценни камъни, цветът е почти най-важният определящ фактор при оценяването на рубини. Тъй като те почти винаги съдържат включвания в тях,  е невъзможно да се намери чист рубин над 1.5 карата. Затова опитните купувачи обръщат по-голямо внимание на цвета, с искане за малко налични включвания или за видим с просто око  чист камък. Най-желаният цвят е "pigeon's blood" (“гълъбова кръв) - чисто червено с нотка на синьо. Ако камъкът е с прекалено светъл цвят или съдържа повече оранжево или пурпурно, тогава се нарича сапфир (fancy-color sapphire).
Някои от включванията могат наистина да имат положителен ефект върху външния вид на рубина. Когато те са от пресичащи се рутилови иглички, тогава се проявява т. нар. ефект “звезда” или астеризъм. Този ефект се наблюдава само когато камъкът е оформен с изпъкнала повърхнина, като кабошон.


Най-големият (138.7 карата) и най-качествен “звезден” рубин в света, дарен на музея “Смитсониън” във Вашингтон от медийния магнат Росер Рийвс; За повече информация четете тук

Рубинът е един от най-издръжливите  и твърди минерали с твърдост 9 по скалата на Моос. Единствено диамантът е пред него в класацията с твърдост 10 по скалата на Моос.

КЪДЕ СЕ ДОБИВА РУБИНЪТ

Най-качествените рубини се добиват в Бирма (днес Мианмар). Добитите в Тайланд са с кафявочервен цвят, а рубините от Афганистан, Пакистан и Виетнам са с ярко червен цвят. Индия, Северна Каролина (САЩ), Русия, Австралия и Норвегия са източник на тъмни, а понякога даже и на непрозрачни рубини.


КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШИЯ РУБИН

За почиставане на вашите рубини се препоръчва използването на мек препарат за миене на съдове. Използвайте четка за зъби, за да почистите пространството зад самия камък, където често се събира прах. 

ЗНАЧЕНИЕ НА РУБИНА - СКЪПОЦЕННИЯТ КАМЪК НА ЛЮБОВТА

Рубинът се счита за най-мощният от всички скъпоценни камъни във Вселената и се свързва с много астрални знаци. Поставен под възглавницата може да предотврати лоши сънища. Пръстени с рубин трябва да се носят на лявата ръка, за да получите жизнена сила и защита от беди. Получен като подарък, рубинът символизира приятелството и любовта. За този камък се твърди, че сбъдва мечтите и носи на притежателя си късмет. 

За рубина може да се пише още много и темата пак ще остане неизчерпна. Но за да не ви стане досадно, смятам да спра дотук.  
Очаквайте скоро малко повече за историята и  лечебните качества на този уникален скъпоценен камък.








Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА