РУБИНЪТ - КРАЛЯТ НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ


Както вече ви обещах в предишната публикация за рубина, сега идва ред и на историята и лечебните качества на този скъпоценен камък.  
ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ

И в наши дни желанието за притежание на рубини е точно толкова голямо, колкото е било и в миналото. Като символ на страстта, рубините са идеален романтичен подарък. За тях се казва, че   сбъдват мечтите и носят на притежателя си късмет.



Платинен пръстен с два диаманта и един 23.1 каратов рубин, принадлежал на Кармен Лусия Бък, съпруга на създателя на веригата за бързо хранене Subway, Питър Бък. Рубинът е открит през 30-те години на миналия век в областта Могок, Бирма. За него се казва, че е един от най-добрите големи, фасетирани рубини от Бирма. През 2004 г. Питър Бък дарява пръстена на музея “Смитсониън” в знак на почит към покойната му съпруга. За повече информация четете тук.


Името “рубин” идва от латинската дума “рубер”, което означава “червено”. Червеното е цветът на нашите най-силни емоции - любов и гняв, страст и ярост. То се асоциира с предмети на властта и желанието - като бързите коли и червените рози. Ранните култури са ценели рубините заради тяхната прилика с червения цвят на кръвта и са вярвали, че те владеят силата на живота.

Рубинът е един от най-значимите исторически скъпоценни камъни.  Той се споменава четири пъти в Библията във връзка с атрибути като красота и мъдрост. На древния език санскрит рубинът се нарича “ratnaraj” или “Кралят на скъпоценните камъни”. 
За него се казва, че е най-скъпоценният от 12-те камъка, създадени от Бог.

За рубина има множество легенди, натрупани в продължение на векове. Хората в Индия са вярвали, че рубините позволяват на техния собственик да живее в мир с враговете си. А в Бирма (днес Мианмар) войниците са притежавали рубини, за да ги правят невидими в битките.  По време на Средновековието са се носели рубини, за да се гарантира на собственика им здраве, богатство, мъдрост и успех в любовта. 

Асоцииран със страстта и любовта, рубинът е бил един от най-желаните скъпоценни камъни от европейските крале и аристокрацията. Както в миналото, така и днес, той е предпочитаният камък от тях за годежни пръстени. 

Годежният пръстен на Сара Фъргюсън, който тя носи на сватбата си през 1986г., е украсен с огненочервен рубин от Бирма, заобиколен от диаманти. Източник: Pictures Painted by the Sun

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА РУБИНА
Носете рубин за преодоляване на изтощение и сънливост. Той стимулира кръвообращението и усилва енергията и жизнеността на цялата система. Въпреки това, онези, които са силно чувствителни или раздразнителни може да почувстват този камък като прекалено стимулиращ. Рубинът е известен и с това, че успокоява хиперактивността при някои хора.
Рубинът е афродизиак, позволяващ да се изпитат всички форми на любовта, от дива чувственост до мистично общуване. Той задълбочава връзката на двойката и стимулира близост и обвързаност. Носен по време на любов, рубинът може да помогне за възстановяването и поддържането на страстта. Той е и отличен камък за увеличаване на шансовете за зачеване. 
Рубинът помага за намаляване на страха от паранормалното и злото. Той прогонва кошмарите и предпазва от психическа и психологическа атака. Този камък има качествата на предпазващ кристал, защитавайки дома от пожар и нарушители.
Рубинът е полезен при детоксикация на тялото, кръвта и лимфите. Той помага при лечение на треска и инфекции. Рубинът стимулира надбъбречните жлези, бъбреците и далака. Той може да се използва и за подпомагане регулирането на теглото, особено когато емоционалното хранене е причина за напълняването. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА