АКВАМАРИН ЗА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ МАРТ

АКВАМАРИН - МОРСКОСИНИЯТ КАМЪК НА ЛЮБОВТА И ЩАСТЛИВИЯ СЕМЕЕН ЖИВОТ






МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

Името на един от най-изящните и красиви скъпоценни камъни, АКВАМАРИН, произлиза от латинската дума “aqva marina” – морска вода. За него са се носели легенди, че успокоява вълните и пази моряците по време на плаване.

През Средновековието аквамаринът е бил камъкът, с който са украсявани статуите на Дева Мария. В по-ранни времена се е вярвало, че дарява на собственика си смелост, жизнерадост, както и ясновидски способности. За него се е знаело също така, че подсилва младостта и подпомага развитието на интелекта. Има положителен ефект при преодоляване на силното безпокойство.
Рожденият камък за март носи щастие в любовта и семейния живот. Той е камък и за деветнадесетата годишнина от сватбата. Побеляването му се счита за знак, че  неговият притежател е обграден от двулични и неискрени приятели.

КЪДЕ?

Този минерал е нежен и изящен.  Има син, зелено син цвят, разновидност на берила. Аквамаринът е сложно съчетание между основен цвят синьо, основен вторичен зелено и неутрален бял цвят. Близък цвят на камъка е тюркоазеното.
Точно както рубините и сапфирите са разновидност на един и същи минерал – корунд – така и аквамаринът е близнакът на много по-известния смарагд. И двата камъка са родени от берила, но прекрасното зелено и изящното морскосиньо са резултат от наличието на железни примеси. 

Негови находища има в градовете Ардино и Рила в България, на о-в Мадагаскар, Бразилия, Русия и др.   Бразилският аквамарин се смята за един от най-красивия в света. Той привлича вниманието на търговци и ценители както с размера си,  така и с красотата и цвета си. 
През последните няколко десетилетия аквамаринът се радва на значителна популярност като едновременно с нея се увеличава и стойността му.


Златен пръстен, украсен с 52 каратов аквамарин и кръгли диаманти; През 1992г. пръстенът е дарен на музея "Смитсониън" във Вашингтон;


ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Положен върху гърлото, аквамаринът успокоява лимфните възли и подпомага кръвообращението. Предпазва от грип и всички видове простудни заболявания. Носен като бижу, помага за преодоляване на проблеми с гласните струни. 
Има положителен ефект и  при алергии – след като престои в чаша с вода за една нощ, с нея  на сутринта се измива засегнатото място, след което се намазва с мехлем от мас и стрит кехлибар.
Допринася и за стабилизиране на зрението – вечер се полага за половин час върху затворени клепачи. Продължителният контакт с аквамарин премахва липсата на съсредоточеност и подрежда мислите, носи спокойствие и радост. Може да се съчетава с халцедон, тюркоаз, лазурит и син топаз.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА