ГРАНАТ - ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ

Името „гранат” произхожда от латинската дума „granatus”, означаваща зрънце. Най-вероятно е било възприето във връзка с malum garanatum (нар) – плод с червени семенца, с форма, размер и цвят, сходни на някои гранатови кристали. 



Преди хиляди години огърлици с червени гранати са били носени от египетските фараони и са били погребвани заедно с техните мумифицирани тела като ценени вещи за отвъдния живот. 

В древен Рим пръстени с издълбани гранати са били използвани, за да подпечатват восъка, с който са се запечатвали важни документи. 

В древността името карбункул често е било използвано за обозначаване на червени гранати, въпреки че е било използвано за почти всеки червен камък. Смята се, че карбункулът е един от четирите скъпоценни камъка дадени на Цар Соломон от Господ.   

Антична брошка с карбункул и диаманти, Англия около 1840 г. 


Според легендата, Ной е използвал направен от гранат фенер, с чиято помощ е направлявал Ноевия ковчег в нощната тъма.

Векове по-късно, по времето на римския учен Плиний (23-79 г. сл. Хр.) червените гранати са били сред най-широко търгуваните скъпоценни камъни. През Средните векове (около 475-1450 г. сл. Хр.) той е бил предпочитан камък от духовенството и аристокрацията. 

Наличността на червения гранат се увеличава с откриването на известните находища от гранат в областта Бохемия, Чехия, около 1500г. Този източник се превръща в ядрото на местната бижутерийна индустрия, която достига своя връх в края на 1800 година. 

Гривна от Викторианската епоха с чешки гранат от областта Бохемия



Гранатът е бил талисман за много смели откриватели и пътешественици, тъй като се е вярвало, че осветява нощта и предпазва от зло. 

Той е камъкът на романтичната любов и страст. Счита се, че усилва чувствеността, сексуалността и интимността. 

Старинна брошка от Картие с демантоиден гранат. Централният камък е 30.38 каратов шпинел 


Гранатът има силата не само да предпазва от негативни енергии, но и да насочва тези енергии обратно към техния източник. Той е предпочитан камък от занимаващите се с бизнес.

Гранатът е скъпоценният камък  на родените през месец януари и е подходящ за зодия Скорпион, Козирог и Овен. Той се асоциира с планетата Марс.

НАХОДИЩА

Кения и Танзания са двата основни източника на цаворит
Намибия - оранжев спесартин
Шри Ланка е важен източник на Родолит
Ориса, Индия е източник на червен гранат, наричан от търговците гроздов гранат заради цвета му. 
Мианмар (Бирма) - червено-оранжев спесартин гранат. Други източници на спесартин са Пакистан и Афганистан.
Иран - демантоиден гранат
Русия - Russia is the original source of demantoid garnets. It’s still a source of premium-quality stones. Русия е първоизточникът на демантоиден гранат и все още е източника на камъни от най-високо качество.
В Бразилия се добиват голямо разнообразие от гранати, вкл. и спесартин.

Пръстен с цаворит, сини, розови и жълти сапфири, и два рубина от Boucheron 


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА