ПЪСТРОЦВЕТНИЯТ СВЯТ НА ГРАНАТА - РОЖДЕНИЯТ КАМЪК ЗА ЯНУАРИ

ГРАНАТЪТ Е НЕ САМО ЧЕРВЕН!


Сребърен пръстен с червен гранат от TONINA GEMS

Знаете ли, че има и ГРАНАТ, който не е с червен цвят? Като повечето хора и аз дълго време смятах, че гранатът се среща само в един единствен цвят -  червения. Каква изненада за мен беше (предполагам и за повечето хора) да разбера, че освен червен, гранатът може да бъде със зелен, оранжев, наситено пурпурночервен, даже и със син цвят. Всички родени през месец януари са щастливци, защото рожденият им камък може да бъде с какъвто си пожелаят цвят. Те могат да избират между СПЕСАРТИН, ГРОСУЛАР, АНДРАДИТ, ПИРОП, АЛМАНДИН и още много други (има повече от 20 категории гранат), но само изброените по-горе имат търговска значимост като скъпоценни камъни. 


Когато става въпрос за оранжевочервен гранат, спесартинът е ненадминат по няколко причини.
Преди няколко години той се смяташе за изключително рядък и малко известен гранат. През 90-те години на миналия век с разкриването на негови находища  в долината на река Кунене на границата между Намибия и Ангола, а няколко години по-късно и в Нигерия, се променя изцяло светът на скъпоценните камъни. Никому неизвестен и рядко използван в бижутерията до този момент, спесартинът бързо започва да придобива популярност.  Спесартинът получава името си от град Спесарт, Бавария, Германия, където за първи път е бил открит в средата на 19 век

Благодарение на изключително красивия си сияен оранжев цвят, той за кратко време се превръща във високо ценен и търсен камък от колекционери и дизайнери на бижута.


Подобно на повечето гранати, спесартинът обикновено не е третиран допълнително, така че красивият му цвят и прозрачност са такива, каквито природата ги е създала.

Една от най-ценените и редки разновидности на спесартина е т. нар.  ГРАНАТ МАНДАРИН, който се добива в Намибия. Какво прави този вид гранат толкова специален? На първо място, разбира се, това е неговият ЦВЯТ, сияйно оранжево,  което понякога може да бъде с леки кафяви оттенъци, в цялата цветова гама - от цвета на узряла праскова до тъмно червенооранжево. 

12.82 каратов гранат мандарин с невероятен оранжевочервен цвят,  прекрасно уловен в този изключителен 18 каратов златен пръстен с диаманти от Tamir Jewels


Освен цвета, друга негова специална характеристика е неговата РЯДКОСТ. Никой не може да каже още колко дълго ще има предлагане на бижутерийния пазар на този вид гранат, тъй като неговите залежи са много малко и постепенно се изчерпват. Неговият ЦВЯТ, БЛЯСЪК, ТВЪРДОСТ и РЯДКОСТ се съчетават, за да превърнат този камък в наистина нещо изключително. 
И след всичко казано дотук за СПЕСАРТИНА,  как да не се влюби човек в този прекрасен камък. Всеки с развито чувство за стил, когато види този гранат, би могъл само да каже: “Това е камъкът за мен!” 




Поради всички негови качества, изброени по-горе, цената на гранати  от този вид с тегло над 5 карата, може да надхвърли и 1000 USD за карат. 

НАХОДИЩА
Важни находища на спесартин има в Танзания, Кения, Нигерия, Намибия, Мозамбик, Пакистан, Афганистан, Китай, Бразилия и Калифорния (САЩ).


Лечебни качества
Известен като “Гранат на Слънцето”, спесартинът е една от най-редките разновидности на граната. Неговата енергизираща топлина се излъчва в тъмно златисти, оранжеви, червени и тъмно червени нюанси.
Спесартинът стимулира творческите способности, насърчавайки ни да предприемем действия, насочени към осъществяване на мечтите и целите ни. Изключително подходящ камък за художници, писатели, танцьори, актьори и всички онези, които изразяват себе си чрез творческа енергия.
Смята се, че спесартинът може да облекчава депресивни състояния, както и да подтиска кошмарните ни сънища. 

Следващият път очаквайте малко повече за звездата на зелените гранати - ДЕМАНТОИДНИЯ ГРАНАТ.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА