ВИДОВЕ ПЕРЛИ


В предишната ми публикация за перлите много бегло споменах за различните видове перли, та затова реших сега малко по-подробно да се спра на тази тема.  

Перлите биват естествени и култивирани.
Естествени перли: Те са изключително редки и скъпи. Исторически много от тях са били намерени в Персийския залив, но за съжаление днес повечето от тях са събрани. 





Тази карта показва бреговата ивица на Арабския полуостров, където са се събирали естествени перли. За повече информация World digital library

Култивирани перли - Те се отглеждат в перлени ферми. Днес  голяма част от мекотелите (мидите), използвани в процеса, са отглеждани специално за тази цел. Посредством деликатна хирургическа процедура, квалифициран техник взима малка част от мантийната тъкан на едно мекотело и я имплантира заедно с мънисто в друго мекотело. След това мидата се връща обратно във водата, където стои, докато не се оформи перлата. Не всяко мекотело произвежда перла, както и не всички перли са с високо качество. 
Култивирани перли се разделят основно на:

  • Перли Акоя - Това са соленоводни перли, отглеждани в японски и китайски води. Размерът им е от 2мм до 10мм, а такива с размери от 10 мм се срещат рядко. Те са кръгли с бял или кремав цвят.
  • Южнотихоокеански перли - Австралия, Индонезия и Филипините произвеждат соленоводните южнотихоокеански перли, които са с най-голям размер - от 9мм до 20мм. Те могат да бъдат със златист, кремав или бял цвят.
  • Таитянски перли - Те не са само от Таити, а се отглеждат и на няколко от островите на Френска Полинезия. Техните размери варират от 8мм до 16мм. Тези култивирани цветни перли са известни като черни перли, но техните цветове включват сиво, синьо, зелено и пурпурно. 
Култивираните перли се срещат c различни размери, цветове и форми


  • Сладководни перли  - Тези перли се отглеждат в сладководни езера, реки и изкуствени езера, преобладаващо в Китай. Въпреки че повечето са бели и приличат по форма и размер на култивираните перли Акоя, те могат да бъдат произведени в различни форми и богата гама от пастелни цветове. Много от сладководните перли нямат ядро от мънисто, а само парченце тъкан, в резултат на което произведената перла е с по-тънък седеф от този на перлите Акоя. 

Пръстен с култивирана перла от Les Jardins collection на VAN CLEEF & ARPELS





Имитационни перли - Те обикновено са стъклени мъниста, покрити с наподобяващ на седеф слой. Повечето от тях са със силен блясък, но те нямат дълбочината на блясъка, притежаван от висококачествените естествени перли. Опитните бижутери лесно могат да различат имитациите от култивираната или естествената перла. Въпреки това, понякога е трудно да се определи дали перлата е култивирана или естествена. А и много перли са подлагани на допълнителна обработка с цел повишаване на блясъка им или промяна на техния цвят. 
Твърдостта на перлите по скалата на Моос е 2.5-3.0


Ако искате да научите повече за различните видове перли, можете да прочетете ето тук: http://www.gia.edu/pearl-description

Ако намирате публикацията за интересна и информативна, моля споделете я във фейсбук. Благодаря ви! Ще се радвам да отговоря на всеки ваш въпрос или коментар!
Поздрави,
Тони



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА