ДИАМАНТЪТ "ХОУП" - КРАСОТА, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ


Диамантът “Хоуп” (англ. Hope) е естествен цветен диамант и тежи 45.52 карата. Той има тъмен сиво-син цвят. Днес той се намира в Националния музей  по естествена история “Смитсониън”, Вашингтон.

Друг известен диамант е диамантът Хоуп, който е признат в целия свят като пример за стойност и съвършенство. Той е може би най-посещаваният музеен експонат в света. Диамантът кара хиляди и десетки хиляди посетители на музея “Смитсониън” да се тълпят в галерията на Хари Уинстън в изложбената зала  за геология, скъпоценни камъни и минерали. 


Има няколко фактора, които допринасят за неговата популярност. Едни от тях са неговият размер и цвят. Много хора смятат, че това е най-големият диамант в света и очакват да видят нещо с размера на бейзболна топка. Но обикновено се разочароват, когато разберат, че  диамантът Хоуп е “само” един  45.52 каратов диамант  и е голям колкото орех.  А неговият цвят? Кой изобщо е чувал за син диамант?  Особеността е, че тъмносините диаманти са много рядко срещани и едновременно с това много ценни. И познайте - диамантът Хоуп е един от най-големите известни сини диаманти. 
Фактът, че е видян от повече от 100 млн. души, откакто Хари Уинстън го дарява на Националния музей по естествена история “Смитсониън” през 1958г., също допринася за неговата слава.


ДИАМАНТЪТ “ХОУП” - КРАТКА ИСТОРИЯ

Снимка на диаманта Хоуп в близък план. 45.52 каратовият диамант е поставен в платина и е заобиколен от 16 бели диаманта;дизайнът е направен от Пиер Картие през 1910г. Снимка: Чип Кларк

Диамантите са пътешественици във времето, станали свидетели на стотици милиони и милиарди години от историята на земята, а в наши дни и на живота на тези, които са ги обработвали, продавали и носили.
По-новата история на диаманта Хоуп е свързана с мистерия и проклятия. Тя включва  период, когато е бил част от френската кралска съкровищница, бил е обект на смела кражба, шлифован е два пъти наново, притежаван  е от един английски крал и от една богата американска наследничка.


Според изследователи на историята на диаманта, той е бил продаден на френския крал Луи XIV през 1668г. от един френски търговец на име Жан Батист Таверние. Диамантът, който Таверние най-вероятно е закупил в Индия, е бил с тегло от 112 и 3/16 от карата. Бил е с триъгълна форма и грубо обработен. Таверние описва цвета му като “красиво виолетов”. През 1673г. диамантът е бил прешлифован от придворния бижутер на френския крал, в резултат на което теглото му е намалено почти наполовина. След обработката диамантът тежи само 67 карата. Той става известен като “Синият диамант на короната”, или “Френското Синьо”.    


След опит за бягство от Франция на крал Луи XVI и на кралица Мария-Антоанета по време на Френската революция през 1791г., диамантът преминава в ръцете на френското правителство. През следващата година той е откраднат.


Диамантът се появява отново чак през 1812г. в Лондон, като има доказателства, че известно време е бил и собственост на английския крал Джордж IV. След неговата смърт през 1830 г., скъпоценният камък става притежание на богатия банкер Хенри Хоуп и оттогава прокълнатият камък носи неговото име.


През следващите години той преминава през ръцете на много собственици, преди една американска наследничка на име Евелин Лоуш Маклийн да го купи от Картие през 1912г. Оттогава и чак до нейната смърт през 1947г. диаманът Хоуп е нейно притежание. Сегашният дизайн на диаманта е направен по нейно желание - той е заобиколен от 16 бели диаманта и виси на колие, украсено с 45 диаманта. 


През 1949г. бижутерът Хари Уинстън купува цялата нейна бижутерийна колекция, а през 1958г. той дарява диаманта Хоуп на Националния музей по естествена история “Смитсониън”. Според легендите, единственият начин да се освободиш от предмет, носещ нещастие, е той да бъде подарен. 
Интересен е начинът, по който Хари Уинстън изпраща диаманта на музея. Той просто увива безценния товар в обикновена кафява опаковъчна хартия и го пуска по пощата като  препоръчана пратка. Той казва: ”Това е най-сигурният начин да изпращаш скъпоценни камъни. Изпращал съм камъни в целия свят по този начин.”


МИСТЕРИЯТА НА ДИАМАНТА ХОУП

Въпреки дългата си история, диамантът Хоуп все още повдига много въпроси. Бил ли е той изрязан от големия Френски Син диамант, който е бил откраднат по време на Френската революция през 1792г.? Има ли и други сини диаманти, които са били изрязани от същия камък, от който произлиза и Хоуп? Защо излъчва силно жар-оранжево сияние в продължение на няколко секунди след като е бил изложен на ултравиолетова светлина? 



Това са въпроси, на които тепърва предстои да бъде отговорено с помощта на 3-Д компютърни изследвания и на различни спектроскопски методи. Целта е да се  проучи луминисцентното поведение на диаманта Хоуп, като се сравни с повече от 70 други сини диаманта.   














Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА