РОЖДЕНИЯТ КАМЪК ЗА СЕПТЕМВРИ - БЛЕСТЯЩИЯТ САПФИР

Традиционно, всеки месец от годината се свързва с определен рожден камък. Например, рожденият камък за януари е гранат, а щастливците, родени през април получават диамант. Родените през септември имат за свой рожден камък не по-малко красивия и блестящ САПФИР.








САПФИРЪТ е скъпоценната разновидност на минерала корунд  и в зависимост от съдържанието на микроелементи, се среща във всички цветове на дъгата. Сините сапфири варират от много светло до много тъмно зелено или виолетово синьо, както и в различни други нюанси на синия цвят. Най-ценените цветове са средно до средно тъмно синьо или леко виолетово синьо. 
Розов, лилав, зелен, оранжев или жълт корунд са известни с техния цвят като розов сапфир, зелен сапфир и т.н.. Когато сапфирът е шлифован като кабошон,  по повърхността му може да се прояви и т. нар. “астеризъм” под формата на шестлъчева звезда.

Интензивно наситените, кадифени и редки сапфири от областта Кашмир в Индия  определят стандарта за синьо на сапфира.



Падпарадша е рядък и ценен розово-оранжев сапфир, чието име произлиза от синхалски език  за лотосов цвят.

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

САПФИРЪТ е предпочитан от векове като основен син скъпоценен  камък. Древните персийски владетели са вярвали, че земята е разположена върху гигантски сапфир и неговото отражение оцветява цвета на небето в синьо. Името му на латински “Sapphiru”, всъщност означава синьо. 
САПФИРЪТ е бил популярен и през Средновековието, като според легендите, защитавал собственика си от завист и зло. Средновековните духовници са носели сапфири като символ на небето, а обикновените хора смятали, че скъпоценният камък привлича небесната благословия.


КЪДЕ

САПФИР  се добива в много части на света, но най-ценени са тези от Мианмар (Бирма), областта Кашмир в Индия и Шри Ланка. Цветните сапфири идват от различни екзотични източници като Мадагаскар, Танзания, Шри Ланка, Мианмар и Австралия.



ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА САПФИРА

Има много легенди и митове за лечебната сила и лечебното въздействие на рождените камъни. Според тези легенди, носенето на камък по време на определения месец, повишава лечебните му свойства. За по-добър ефект е необходимо да се притежават всичките дванайсет рождени камъка и да се редуват месечно.


САПФИРЪТ е камък на творческата изява, вътрешния мир и медитацията.

Подарък от сапфир символизира залог за доверие и лоялност. Именно тази традиция е причината сапфирът да се превърне в предпочитания скъпоценен камък за годежен пръстен.  Най-известните годежни пръстени със сапфир са тези на Кейт Мидълтън и принцеса Даяна. 

Бижута със сапфир са подходящ подарък за родените през септември, както и за тези, празнуващи 5-тата и 45-тата годишнина от сватбата си. 








Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА